Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wołowina na ostro Bartka

 

Składniki:

 

  • 225 g polędwicy wołowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka anyżu
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • cebula dymka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 pęczek cebulek dymek
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka wytrawnego sherry
  • ¼ łyżeczki sosu chili
  • 150 ml wody
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżeczki wody

Sposób wykonania:
Posiekany czosnek wymieszać z anyżem oraz sosem sojowym po czym włożyć mięso pokrojone na kawałki.
Dokładnie wymieszać i wstawić pod przykryciem do lodówki na 1 godzinę.
W między czasie w woku z rozgrzanym olejem przesmażyć cebulki przekrojone na połówki.
Przesmażone cebulki wyjąć a do woka wrzucić mięso z marynatą, smażyć  4 minuty.
Po tym czasie wrzucić ponownie cebulki.
Dodać sherry, sos sojowy, chili oraz 2/3 wody.
Dokładnie wymieszać i na koniec dodać jeszcze mąką wymieszaną z wodą.
Doprowadzić do wrzenia i gotować do zgęstnienia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *