Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wołowe bitki z pieczarkami

Składniki:

  • ½ kg wołowiny zrazowej
  • 1 bulion wołowy w kostce
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki  oleju
  • 3 łyżki mąki
  • 10 pieczarek
  • 1 duża cebula
  • pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:

    Kostkę rozpuścić w ½ litrze gorącej wody. Mięso pokroić na 5 plastrów, cienko rozbić tłuczkiem, oprószyć mąką i pieprzem. Rozgrzać masło i olej, podsmażyć  bitki na rumiany kolor z obu stron. Cebulę i pieczarki oczyścić, pokroić w plastry. Dodać do mięsa, podsmażyć. Podlać  bulionem z kostki mięsnej i na małym ogniu dusić około 60 minut. Dobrze smakuje podane z kaszą jęczmienną i ulubioną sezonową surówką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *