Składniki:
- 1 kg wołowiny
- szklanka bulionu wołowego z kostki
- 35 dkg leśnych grzybów
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 4 średnie cebule
- 2 marchewki
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki oleju
- 5 ząbków czosnku
- sól, pieprz do smaku
- szczypta tymianku
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kawałki, oprószyć pieprzem i tymiankiem. Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać. Marchewkę obrać, pokroić w plasterki. 2 łyżki masła i olej rozgrzać na patelni, zrumienić mięso, dodać warzywa, oprószyć mąką i smażyć około 2 minuty. Wlać rosół, wino, dodać czosnek i tymianek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić około 2 godziny. Grzyby oczyścić, pokroić w cienkie plasterki, smażyć 10 minut na pozostałym maśle, dodać do gulaszu, wymieszać i dusić 15 minut.