Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wigilijny karp w jarzynach

Składniki:

  • 1 kg karpia
  • 2 marchewki
  • 1 średni seler
  • 1 pietruszka
  • 2 pory / białe części/
  • 3-4 cebule
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki mąki
  • olej
  • zielona pietruszka
  • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Jarzyny umyć, poobierać , zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lub drobno posiekać. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Całość podlać wodą i dodać łyżkę oleju. Dusić pod przykryciem. Oczyszczone i pokrojone filety rybne przyprawić, oprószyć mąką, lekko podsmażyć na oleju, a następnie włożyć do miękkich jarzyn i dusić dalej przez 15 minut. Przed podaniem doprawić pomidorami, można dodać również majeranek lub gałkę muszkatołową, só, pieprz. Podawać posypane zieloną pietruszką.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *