Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filet z dorsza w sosie czosnkowym

Składniki:

 

  • 50 dkg filetów z dorsza
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki wina
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz biały

 

 

Sposób przyrządzenia:
W małym rondlu rozgrzać masło, dodać obrany, pokrojony w plastry czosnek, smażyć minutę mieszając, dodać wino i przyprawy, dusić aż sos się zredukuje. Umyte filety podzielić na porcje, przyprawić, odstawić na 15 minut. Tak przygotowane porcje ryby ugotować na parze w specjalnym garnku lub parowarze. W międzyczasie na odrobinie oliwy podsmażyć liście sałaty rzymskiej, przyprawić. Porcje ryby delikatnie wykładać na talerz, polać przygotowanym sosem. Przed podaniem udekorować zieleniną. Podawać z podsmażonymi listkami sałaty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *