Składniki:
- 1 kg karpia
- 2 marchewki
- 1 średni seler
- 1 pietruszka
- 2 pory / białe części/
- 3-4 cebule
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki mąki
- olej
- zielona pietruszka
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Jarzyny umyć, poobierać , zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lub drobno posiekać. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Całość podlać wodą i dodać łyżkę oleju. Dusić pod przykryciem. Oczyszczone i pokrojone filety rybne przyprawić, oprószyć mąką, lekko podsmażyć na oleju, a następnie włożyć do miękkich jarzyn i dusić dalej przez 15 minut. Przed podaniem doprawić pomidorami, można dodać również majeranek lub gałkę muszkatołową, só, pieprz. Podawać posypane zieloną pietruszką.