Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wieprzowy pudding

Składniki:

  • 1 ¼ kg surowego, chudego boczku
  • ½ kg ogórków
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • olej
  • 1 cebula

Sposób wykonania:

  1. Boczek gotować we wrzątku ok. 25 min. po czym odcedzić i pokroić na kawałki.
    W między czasie ogórki pokroić w plasterki, które skropić octem, cukrem oraz skropić połową sosu sojowego i odstawić a 30 min.
    Następie boczek wymieszać z resztą sosu sojowego i smażyć na rozgrzanym oleju ok. 3 min.
    Po tym czasie ułożyć mięso w misce do gotowania na parze, przeplatając je plasterkami ogórków, polać całość sosem z ogórków a na wierzchu ułożyć plasterki cebuli
    Gotować pod przykryciem ok. 35 min.
    Przed podaniem odwrócić zapiekankę aby boczek był u góry.

    Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez AnkA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *