Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udka z kurczaka pieczone z plastrami cytryny

Składniki:

 

  • 4 udka lub 8 podudzi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta mielonego kminku
  • sól, pieprz
  • 1 cytryna
  • kilka całych naci pietruszki

 

 

Sposób przyrządzenia:
Czosnek obrać, zgnieść w prasce, wymieszać z połową łyżeczki soli. W misce wymieszać oliwę, sok z cytryny, pieprz, sos sojowy, czosnek z solą i kminek. Marynatą polać umyte i osuszone udka, wymieszać masując, odstawić do lodówki na kilka godzin. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Mięso rozłożyć na blasze do pieczenie, i piec 15 minut obracając i polewając sosem. Cytrynę dokładnie obrać ze skórki i białej włókniny, pokroić w plastry, usunąć pestki. Podpieczone udka obłożyć plastrami cytryny, temperaturę piekarnika obniżyć do 170 stopni i piec mięso kolejne 40 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *