Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udka z kurczaka grillowane z warzywami

 

Składniki:

    • 1 kg udek z kurczaka
    • 1 czerwona papryka, oczyszczona i pokrojona na ćwiartki
    • 1 mała cukinia pokrojona na ćwiartki
    • 1 średni kabaczek pokrojony na ćwiartki
    • 1 por, biała część przekrojona na połowę
    • ¼ szklanki przekrojonych szalotek
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka pokrojonego drobno czosnku
    • 1 łyżeczka soli
    • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
    • świeża bazylia

Sposób przyrządzenia:
Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Udka kurczaka, paprykę, por, cukinię, cebulki i kabaczek polać marynatą i odstawić do lodówki na około 3 godziny. Przełożyć na sito aby obciekł nadmiar marynaty. Grill rozgrzać. Na rozgrzanym grillu pieczemy przez 15 minut udka, następnie przenosimy je na tacki do grillowania i grillujemy razem z pozostałymi składnikami jeszcze 10 minut. Wszystkie składniki kilkakrotnie odwracamy podczas opiekania.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Roman

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *