Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tradycyjna wodzionka

Składniki:

  • 8 szkl. wody
  • 10 dag boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 dag przesianej mąki
  • Vegeta
  • sól
  • pieprz
  • kminek
  • 4 wczorajsze bułki

Sposób wykonania:

  1. Bułki pokroić w kostkę, którą wstawić do rozgrzanego piekarnika aby się zarumieniły.
    W między czasie wodę zagotować z dodatkiem Vegety i kminku oraz rozgniecionego czosnku.
    Następnie boczek pokroić w kostkę i przesmażyć go na rozgrzanej patelni, wówczas posypać go mąka i zasmażyć, wówczas przełożyć go do wywaru, wymieszać i trzymać na ogniu ok. 1-2 minuty cały czas mieszając do zgęstnienia.
    Grzanki przełożyć na talerze i zalać je zupą.

    Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Weronikę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *