Składniki:
- 6 szkl. rosołu
- 1 kg ziemniaków
- 2-3 cebule
- ½ kostki margaryny
- 2 ząbki czosnku
- 20 dag mąki pszennej
- 1 szkl. wody
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Obrane ziemniaki pokroić w kostkę po czym je ugotować.
W między czasie mąkę wymieszać z wodą aby powstało elastyczne ciasto z którego odrywać małe kawałeczki, które oprószyć mąką.
Następnie posiekana cebulę zeszklić na rozgrzanej margarynie.
Rosół zagotować, wówczas wrzucić ziemniaki, ponownie zagotować i wrzucić zacierki.
Trzymać na ogniu do momentu, aż wypłyną na wierzch po czym dodać cebulkę oraz czosnek.
Całość przemieszać i doprawić do smaku.Przepis nadesłany na konkurs „Znak Makłowicza” przez Beatę