Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zacierka w rosole z ziemniakami

 

Składniki:

  • 6 szkl. rosołu
  • 1 kg ziemniaków
  • 2-3 cebule
  • ½ kostki margaryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 dag mąki pszennej
  • 1 szkl. wody
  • sól
  • pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. Obrane ziemniaki  pokroić w kostkę po czym je ugotować.
    W między czasie mąkę wymieszać z wodą aby powstało elastyczne ciasto z którego odrywać małe kawałeczki, które oprószyć mąką.
    Następnie posiekana cebulę zeszklić na rozgrzanej margarynie.
    Rosół zagotować, wówczas wrzucić ziemniaki, ponownie zagotować i wrzucić zacierki.
    Trzymać na ogniu do momentu, aż wypłyną na wierzch po czym dodać cebulkę oraz czosnek.
    Całość przemieszać i doprawić do smaku.

     

    Przepis nadesłany na konkurs „Znak Makłowicza” przez Beatę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *