• 1 kg  filetów z  tilapii lub pangi
  • mąka
  • sok z cytryny
  • olej
  • sól, pieprz

Sos pieprzowy:

  • 2 łyżeczki obsączonego z zalewy zielonego pieprzu
  • 5 dkg masła
  • 1 łyżka posiekanej drobno cebuli
  • ½ szklanki śmietany
  • ½ szklanki białego wina
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Rozmrożoną rybę umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Skropić je sokiem z cytryny, posypać przyprawą i odstawić na 20-30 minut do lodówki. Następnie porcje ryby z obu stron  obtoczyć w mące i smażyć na mocno rozgrzany tłuszczu na złoty kolor.
W międzyczasie przygotować sos. Bardzo drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle, dodać wino, zielony pieprz, doprowadzić do wrzenia mieszając cały czas mieszając. Gdy odparuje 1/3 sosu posolić, dodać zahartowaną śmietanę stale mieszając aż do uzyskania jednorodnej konsystencji. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Usmażoną rybę polać obficie sosem, udekorować cząstkami cytryny i podawać.

Dodaj komentarz

Zabrania się dodawania linków


Kod antyspamowy
Odśwież

Pychotka.pl Przepisy Kulinarne
Fan Page na Facebook
Fan Page na Google+
Twitter


Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi