Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szynka z ananasem i pędami bambusa

Składniki:

  • 600 g szynki
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 1 mała puszka ananasa
  • 3 łyżki słodkiego sosu sojowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • ¼ l bulionu
  • 1 puszka pokrojonych pędów bambusa

Sposób wykonania:

  1. Mięso pokroić w paski.
    Następnie sos sojowy wymieszać z sosem chili oraz 2 łyżkami zalewy  z puszki z ananasem, włożyć mięso i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
    Po tym czasie mięso obsmażyć na reszcie oleju sezamowego razem z posiekaną cebulą.
    Obsmażone mięso oprószyć mąką i zalać bulionem, dodać jeszcze pokrojone pędy bambusa oraz ananasa.
    Doprowadzić  do zagotowania i dusić około 15 minut.
    Przed podaniem doprawić sosem sojowym i zalewą ananasową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *