Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szynka pieczona świąteczna

Składniki:

    • 5 kg udziec wieprzowy z kością
    • słonina pokrojona w plastry
    • 6 dkg soli
    • pieprz mielony
    • 5  ząbków czosnku
    • 5 ziaren kolendry
    • 2 ziarna ziela angielskiego
    • 1 łyżka oliwy
    • szczypta mielonego kminku
    • 2 listki laurowe
    • rozmaryn, tymianek, kminek
  • Glazura:

    • 2 łyżki płynnego miodu
    • 1 łyżka dobrej musztardy

Sposób przyrządzenia:
Kolendrę i ziele angielskie rozdrobnić. Czosnek obrać, drobno pokroić, dodać sól, pieprz, mielony kminek, oliwę, rozcierać dokładnie aż uzyskamy jednorodną pastę. Umyta i osuszoną szynkę natrzeć dokładnie pastą przyprawową, umieścić w worku nylonowym i odstawić do lodówki na 48 godzin. Tak przygotowane mięso obłożyć plastrami słoniny (jeśli jest bez warstwy tłuszczu) listkami laurowymi, podlać szklanką wody i umieścić w odpowiednio dużym naczyniu żaroodpornym z pokrywą. Jeśli nie mamy naczynia z pokrywą brytfannie do pieczenia pokrywamy folią aluminiową. Szynkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C  4 – 4, 5 godziny. 30 minut przed końcem pieczenia szynkę odkrywamy, odlewamy powstały w czasie pieczenia sos,  pędzlem nanosimy wymieszane z sobą składniki glazury, posypujemy tymiankiem , rozmarynem i kminkiem. Podnosimy temperaturę piekarnika do 220 stopni i dopiekamy pięknie rumieniące się mięso. Polecam, pychota.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *