Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyki mięsno – warzywne z nutą owocową

Proponuje danie bardzo proste, letnie, zdrowe, do wykorzystania podczas grilla w ogrodzie lub w domu.

 

Składniki:

  • 1/2 kg szynki lub łopatki wieprzowej,
  • 30 dkg wędzonego boczku,
  • papryka żółta i czerwona,
  • cebula,
  • winogrona różowe,
  • przyprawy Galeo na grill, ewentualnie pieprz i sól,

 

 

Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę i przyprawiamy przyprawami Galeo. Boczek
kroimy w plastry, paprykę w kwadraty, a cebulę w talarki. Wszystko to
nadziewamy na szpikulce do szaszłyków w kolejności jaką lubimy.
Szaszłyki zakończamy nutą owocową, czyli winogronami. Pieczemy w
piekarniku lub na grillu, około 30 minut, w połowie pieczenia szaszłyki
obracamy na drugą stronę. Oczywiście skład szaszłyków może być różny,
doskonale grillują się takie warzywa jak kabaczek czy cukinia, a mięso
możemy zastąpić np. krewetkami. Szaszłyki podajemy z grillowanym pieczywkiem
czosnkowym i sokiem ze świeżych owoców. Życzę smacznego.

Przepis nadesłany na konkurs Letnie Grillowanie przez Małgorzatę Gryszel

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *