Sos z mozzarelli i ricoty
Sos z mozzarelli i ricoty 4.51 out of 5 based on 294 voters.
Składniki:
- 1/4szkl. oliwy z oliwek
- ¾ szkl. maki
- 4 l bulionu
- 1 szkl. mleka
- 1łyżka posiekanego oregano
- ½ kg startego sera mozzarella
- 90 dag sera ricotta
-
Na rozgrzanej oliwie przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić bulionem oraz mlekiem.
Całość dokładnie wymieszać i dodać oregano, trzymać na ogniu ok. 10 minut do zgęstnienia.
Następnie zdjąć sos z ognia i dodać jeszcze oba rodzaje sera.
Dokładnie wymieszać i od razu podawać, gdyż wtedy smakuje najlepiej.
- Szczegóły
- Kategoria: Sosy
- Opublikowano: poniedziałek, 20, kwiecień 2009 07:42
- Katarzyna
- Majonezy
- Salsy
- Sosy pomidorowe
- Sosy Grzybowe
- Sosy czosnkowe
- Sosy pieczarkowe
- Sosy musztardowe
- Sosy beszamelowe
- Dipy
- Sosy serowe
- Winegret
- Dressing
- Sos Biały
- Sos ciemny