Sos z botwinki i cebuli
Sos z botwinki i cebuli 4.65 out of 5 based on 127 voters.
Składniki:
- 300 g botwiny
- ½ pęczka młodej cebulki
- 2 żabki czosnku
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki masła
- 400 g makaronu farfalle
- sól
- 250 ml śmietany
- pieprz
-
Posiekany czosnek zeszklić na rozgrzanym maśle, po czym dodać pokrojoną botwinę, posiekaną cebulek oraz sok wyciśnięty z cytryny.
Całość wymieszać i trzymać na ogniu około 5 minut.
Po tym czasie dodać śmietanę i gotować aż sos zostanie się gęsty, wówczas doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
- Szczegóły
- Kategoria: Sosy
- Opublikowano: środa, 25, maj 2011 09:05
- Gosia Kraszkiewicz
- Majonezy
- Salsy
- Sosy pomidorowe
- Sosy Grzybowe
- Sosy czosnkowe
- Sosy pieczarkowe
- Sosy musztardowe
- Sosy beszamelowe
- Dipy
- Sosy serowe
- Winegret
- Dressing
- Sos Biały
- Sos ciemny