Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos waniliowy na mleku

 

Składniki:

  • szklanka mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • pół torebki cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Sposób wykonania:

  1. 1/3 szkl. mleka wymieszać  z mąką ziemniaczaną.
    Następnie pozostałe mleko razem z cukrem waniliowym doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać mleko razem z mąką.
    Całość dokładnie wymieszać i trzymać na małym ogniu do zgęstnienia.
    Wówczas zdjąć sos z ognia i odstawić do ostygnięcia.
    W miedzy czasie żółtka utrzeć razem z cukrem i przełożyć do sosu.
    Całość wymieszać i podgrzewać, ale nie doprowadzając do wrzenia.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *