Sos waniliowy na mleku
Sos waniliowy na mleku 4.66 out of 5 based on 134 voters.
Składniki:
- szklanka mleka
- 2 łyżeczki cukru
- pół torebki cukru waniliowego
- 2 żółtka
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
-
1/3 szkl. mleka wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Następnie pozostałe mleko razem z cukrem waniliowym doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać mleko razem z mąką.
Całość dokładnie wymieszać i trzymać na małym ogniu do zgęstnienia.
Wówczas zdjąć sos z ognia i odstawić do ostygnięcia.
W miedzy czasie żółtka utrzeć razem z cukrem i przełożyć do sosu.
Całość wymieszać i podgrzewać, ale nie doprowadzając do wrzenia.
- Szczegóły
- Kategoria: Sosy
- Opublikowano: wtorek, 22, marzec 2011 09:01
- Pulina Patyna
- Majonezy
- Salsy
- Sosy pomidorowe
- Sosy Grzybowe
- Sosy czosnkowe
- Sosy pieczarkowe
- Sosy musztardowe
- Sosy beszamelowe
- Dipy
- Sosy serowe
- Winegret
- Dressing
- Sos Biały
- Sos ciemny