Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos truskawkowy na gorąco

 

Składniki:

  • 250 g truskawek
  • 80 g cukru
  • ćwierć laski wanilii

 

Sposób wykonania:

  1. Truskawki  przetrzeć przez sito po czym podzielić na dwie części.
    Do jednej dodać cukier oraz pokrojoną wanilie oraz 80 ml wody i doprowadzić do wrzenia po czym zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut.
    Po tym czasie wyjąć wanilię wydłubując z niej ziarenka, które pozostawić w sosie.
    Na koniec dodać pozostałe owoce i całość dokładnie wymieszać.
    Następnie żółtka utrzeć razem z cukrem w kapeli wodnej po czym nie przerywając ubijania dodawać stopniowo owoce.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *