Sos karmelowy
Sos karmelowy4.65 out of 5 based on 127 voters.
Składniki:
- 1 szkl cukru
- 1 szkl wody
- ¼ kostki masła
- 1 op śmietanki kremowej
- kilka kropel esencji waniliowej
- szczypta soli
Sposób wykonania:
Do rondelka wlać połowę wody, do której wsypać cukier.
Gotować na małym ogniu stale mieszając aby powstał syrop.
Wówczas wlać resztę wody i nadal gotować do zgęstnienia.
Następnie dodać masło, śmietankę, esencję waniliową szczyptę soli.
Dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę trzymać na ogniu.
- Szczegóły
- Kategoria: Sosy
- Opublikowano: wtorek, 14, luty 2012 09:29
- Jan Kukulski
- Majonezy
- Salsy
- Sosy pomidorowe
- Sosy Grzybowe
- Sosy czosnkowe
- Sosy pieczarkowe
- Sosy musztardowe
- Sosy beszamelowe
- Dipy
- Sosy serowe
- Winegret
- Dressing
- Sos Biały
- Sos ciemny