Składniki:
- ¼ kostki masła
- 1 op śmietanki kremowej
- 5 kropli esencji waniliowej
- 1 szkl cukru
- 1 szkl wody
- szczypta soli
Składniki:
Składniki:
Składniki: 4 gruszki chińskie 2 łyżki masła 6 łyżek brązowego cukru szczypta mielonych goździków Sposób wykonania: Gruszki umyć, osuszyć, obrać ze skóry. Owoce przekroić na połowę, usunąć rdzeń i gniazdo nasienne, miąższ pokroić w kostkę o boku około 2 cm. W rondlu roztopić masło, dodać cukier, mieszając lekko zarumienić. Dodać pokrojone w kostkę owoce, wymieszać,…
Składniki: 1 szkl cukru 1 szkl wody ¼ kostki masła 1 op śmietanki kremowej 5 kropli esencji waniliowej szczypta soli Sposób wykonania: ½ szkl wody wlać do rondelka. Wsypać do niego cukier i cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż cukier zacznie się rozpuszczać. Wówczas wlać resztę wody i nadal mieszać gotować na małym…
Składniki: ½ kg cukru 1 szkl wody Sposób wykonania: Do rondelka wsypać cukier i podgrzewać na małym ogniu aż stanie się płynny. Wówczas wlać wodę i cały czas mieszając nadal podgrzewać. Kiedy masa stanie się jasnokarmelowa sos można zdjąć już z ognia. W takiej postaci najlepiej nadaje się do deserów. Jednak jeśli chcemy użyć go…