Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: karmel

Gruszki chińskie karmelizowane

Składniki: 4 gruszki chińskie 2 łyżki masła 6 łyżek brązowego cukru szczypta mielonych goździków Sposób wykonania: Gruszki umyć, osuszyć, obrać ze skóry. Owoce przekroić na połowę, usunąć rdzeń i gniazdo nasienne, miąższ pokroić w kostkę o boku około 2 cm. W rondlu roztopić masło, dodać cukier, mieszając lekko zarumienić. Dodać pokrojone w kostkę owoce, wymieszać,…

Cukrowy karmel

Składniki: ½ kg cukru 1 szkl wody Sposób wykonania: Do rondelka wsypać cukier i podgrzewać na małym ogniu aż stanie się płynny. Wówczas wlać wodę i cały czas mieszając nadal podgrzewać. Kiedy masa stanie się jasnokarmelowa sos można zdjąć już z ognia. W takiej postaci najlepiej nadaje się do deserów. Jednak jeśli chcemy użyć go…