Sos jabłkowy
Sos jabłkowy4.69 out of 5 based on 233 voters.

- 25 dkg jabłek
- 2 szklanki wody
- ½ szklanki cukru
- 3 dkg mąki ziemniaczanej
- szczypta cynamonu
- sok z cytryny do smaku
Sposób przyrządzenia:
Jabłka umyć, osuszyć, pokroić w plastry usuwając gniazda nasienne. Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać jabłka, gotować pod przykryciem 10 minut. Wywar odcedzić, dodać cukier i sok cytrynowy, mąkę ziemniaczaną, ponownie doprowadzić do wrzenia, odstawić i podawać. Możemy też sos zagęścić musem jabłkowym, w tym celu należy jabłka przed gotowaniem obrać ze skórki, a po ugotowaniu i zmiksowaniu połączyć z wywarem.
- Szczegóły
- Kategoria: Sosy
- Opublikowano: niedziela, 09, listopad 2008 13:25
- Natasza
- Majonezy
- Salsy
- Sosy pomidorowe
- Sosy Grzybowe
- Sosy czosnkowe
- Sosy pieczarkowe
- Sosy musztardowe
- Sosy beszamelowe
- Dipy
- Sosy serowe
- Winegret
- Dressing
- Sos Biały
- Sos ciemny