Sos holenderski Joli
Sos holenderski Joli4.65 out of 5 based on 253 voters.
Składniki:
- 1 szklanka rosołu z drobiu
- ½ szklanki wytrawnego białego wina
- gałka muszkatołowa
- 8 dkg masła
- 5 żółtek
Sposób przyrządzenia:
Zagotować wywar z mięsa z gałką muszkatołową i wytrawnym białym winem. Masło utrzeć z żółtkami, dodają po trochu wrzący wywar z winem. Gdy sos zgęstnieje wlać do sosjerki wstawić do gorącej wody aby nie zastygł na powierzchni. Podawać gorący do ryb, kalafiorów, karczochów i mięs.
- Szczegóły
- Kategoria: Sosy
- Opublikowano: środa, 17, listopad 2010 10:27
- Jola Skorupka
- Majonezy
- Salsy
- Sosy pomidorowe
- Sosy Grzybowe
- Sosy czosnkowe
- Sosy pieczarkowe
- Sosy musztardowe
- Sosy beszamelowe
- Dipy
- Sosy serowe
- Winegret
- Dressing
- Sos Biały
- Sos ciemny