Sos grecki
Sos grecki4.14 out of 5 based on 108 voters.
Składniki:
- 60 dag dojrzałych pomidorów
- 3 średnie cebule
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki drobno posiekanego tymianku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Miąższ pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i czosnek. Zeszklić. Dodać pomidory i tymianek. Popieprzyć i posolić. Dusić przez ok 15 min. Gotowy sos posypać natką pietruszki. Podawać do pieczonych mięs oraz ryżu ugotowanego na sypko.
- Szczegóły
- Kategoria: Sosy
- Opublikowano: piątek, 05, maj 2006 07:00
- Bahus
- Majonezy
- Salsy
- Sosy pomidorowe
- Sosy Grzybowe
- Sosy czosnkowe
- Sosy pieczarkowe
- Sosy musztardowe
- Sosy beszamelowe
- Dipy
- Sosy serowe
- Winegret
- Dressing
- Sos Biały
- Sos ciemny