Składniki:
-
- 1 bażant lub kura
- 1/2 kg zielonej fasolki
- 4 marchewki pokrajane w pręciki
- 2 gałązki selera pokrajane na kawałki
- 2 łyżki siekanej cebuli
- 1/4 litra wytrawnego białego wina
- 3 łyżki octu z jabłkowego moszczu
- 5 dag masła
- 1 łyżka oleju
- 2 laurowe liście
- 3 goździki
- 2 łyżki tymianku
- sól, pieprz świeżo mielony
Sposób przyrządzenia:
Bażanta osolić i opieprzyć zewnątrz i wewnątrz. Rozpuścić 3 dag masła na patelni, dodać olej i zrumienić bażanta ze wszystkich stron na ostrym ogniu. Przenieść do brytfanny, obłożyć marchewką, selerem, fasolką i cebulą. Zalać białym winem, octem i dodać laurowe liście, goździki i tymianek. Na wierzch rzucić strużyny reszty masła. Piec 1 godzinę w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180 C. Podawać razem z jarzynami natychmiast po wyjęciu z piekarnika.