Sos chrzanowy z jabłkami Iwony
Sos chrzanowy z jabłkami Iwony4.65 out of 5 based on 132 voters.
Składniki:
- 4 ugotowane na twardo jajka
- 1 słoiczek chrzanu
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- 2 kwaśne jabłka
- ½ szklanki śmietany
- sok cytryny
- sól, cukier do smaku
Sposób przyrządzenia:
Ugotowane jajka obrać. Z jednego jajka wyjąć żółtko i rozetrzeć na masę. Ucierać, dodając na przemian oliwę i śmietanę. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W trakcie ucierania jabłka skrapiać sokiem z cytryny. Sos wymieszać z utartym jabłkiem i chrzanem. Jajka i białko posiekać, wymieszać z sosem, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i szczyptą cukru. Podawać do zimnych zakąsek.
- Szczegóły
- Kategoria: Sosy
- Opublikowano: poniedziałek, 28, luty 2011 09:20
- Iwona
- Majonezy
- Salsy
- Sosy pomidorowe
- Sosy Grzybowe
- Sosy czosnkowe
- Sosy pieczarkowe
- Sosy musztardowe
- Sosy beszamelowe
- Dipy
- Sosy serowe
- Winegret
- Dressing
- Sos Biały
- Sos ciemny