Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos chrzanowy z jabłkami Iwony

Składniki:

  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • 1 słoiczek chrzanu
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • 2 kwaśne jabłka
  • ½ szklanki śmietany
  • sok cytryny
  • sól, cukier do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Ugotowane jajka obrać. Z jednego jajka wyjąć żółtko i rozetrzeć na masę. Ucierać, dodając na przemian oliwę i śmietanę. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W trakcie ucierania jabłka skrapiać sokiem z cytryny. Sos wymieszać z utartym jabłkiem i chrzanem. Jajka i białko posiekać, wymieszać z sosem, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i szczyptą cukru. Podawać do zimnych zakąsek.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *