Sos chrzanowo-morelowy
Sos chrzanowo-morelowy4.59 out of 5 based on 380 voters.
Składniki:
• duży korzeń chrzanu
• 2 winne jabłka
• 3-4 suszone morele
• 1,5 łyżki posiekanych migdałów
• kieliszek białego wytrawnego wina
• 2 łyżki oliwy
• łyżka miodu
• łyżka soku z cytryny
• ćwierć łyżeczki startej skórki z cytryny
• sól
Sposób wykonania:
Chrzan obrać i zetrzeć na tarce po czym przelać wrzątkiem i wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, miodem oraz oliwą.
Następnie morele sparzyć, obrać i pokroić w paseczki a obrane jabłka zetrzeć na tarze i razem z morelami dodać do chrzanu.
Dodać jeszcze wino i migdały, dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą i wstawić pod przykryciem do lodówki na 3-4 godz.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania Wszelakie" przez Gosia L
- Szczegóły
- Kategoria: Sosy
- Opublikowano: czwartek, 18, grudzień 2008 09:15
- Gosia L
- Majonezy
- Salsy
- Sosy pomidorowe
- Sosy Grzybowe
- Sosy czosnkowe
- Sosy pieczarkowe
- Sosy musztardowe
- Sosy beszamelowe
- Dipy
- Sosy serowe
- Winegret
- Dressing
- Sos Biały
- Sos ciemny