Składniki:
• duży korzeń chrzanu
• 2 winne jabłka
• 3-4 suszone morele
• 1,5 łyżki posiekanych migdałów
• kieliszek białego wytrawnego wina
• 2 łyżki oliwy
• łyżka miodu
• łyżka soku z cytryny
• ćwierć łyżeczki startej skórki z cytryny
• sól
Sposób wykonania:
Chrzan obrać i zetrzeć na tarce po czym przelać wrzątkiem i wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, miodem oraz oliwą.
Następnie morele sparzyć, obrać i pokroić w paseczki a obrane jabłka zetrzeć na tarze i razem z morelami dodać do chrzanu.
Dodać jeszcze wino i migdały, dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą i wstawić pod przykryciem do lodówki na 3-4 godz.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania Wszelakie" przez Gosia L