Sos śmietankowy do ryby
Sos śmietankowy do ryby4.65 out of 5 based on 103 voters.
Składniki:
- 6 łyżek masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 szklanki bulionu rybnego
- 2/3 szklanki gęstej śmietany kremowej
- sok z cytryny, sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę, chwilę smażyć mieszając (nie rumienić) Do zasmażki wlewać cienkim strumieniem zimny bulion rybny cały czas mieszając. Doprowadzić do wrzenia, gotować powoli 15 minut. Sos zdjąć z ognia, dodać śmietanę, przyprawy, wymieszać.
Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Monika Barciś
- Szczegóły
- Kategoria: Sosy
- Opublikowano: poniedziałek, 30, maj 2011 22:03
- Monika Barciś
- Majonezy
- Salsy
- Sosy pomidorowe
- Sosy Grzybowe
- Sosy czosnkowe
- Sosy pieczarkowe
- Sosy musztardowe
- Sosy beszamelowe
- Dipy
- Sosy serowe
- Winegret
- Dressing
- Sos Biały
- Sos ciemny