Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Smażona ryba z sałatką ziemniaczaną

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków.
  • 2-3 cienkie pory,
  • 150 g pomidorków koktajlowych,
  • 1 pęczek koperku,
  • 3 łyżki octu winnego,
  • pieprz, sól,
  • 6 łyżek oleju,
  • tłuszcz do głębokiego smażenia,
  • 150 g mąki.
  • 200 ml piwa,
  • 2 jajka,
  • 1/2 łyżeczki curry,
  • 8 rybnych filetów, (np. z pstrąga),
  • sok z 1 cytryny

Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pory oczyścić i pokroić w krążki. Pomidorki umyć, osuszyć i przekroić na pół. Koperek opłukać i posiekać. Warzywa delikatnie wymieszać,
Ocet wymieszać z solą, pieprzem i 5 łyżkami oleju. Sosem polać sałatkę, Tłuszcz do głębokiego smażenia rozgrzać. Mąkę wymieszać z piwem, jajkami i 1 łyżką oleju. Ciasto doprawić solą, pieprzem i curry. Filety opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, zanurzyć w cieście i smażyć w tłuszczu na złocisto ok. 7 min. Rybę osaczyć na kuchennym ręczniku, podawać z sałatką ziemniaczaną, sosem remoulade i cząstkami cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *