Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków.
- 2-3 cienkie pory,
- 150 g pomidorków koktajlowych,
- 1 pęczek koperku,
- 3 łyżki octu winnego,
- pieprz, sól,
- 6 łyżek oleju,
- tłuszcz do głębokiego smażenia,
- 150 g mąki.
- 200 ml piwa,
- 2 jajka,
- 1/2 łyżeczki curry,
- 8 rybnych filetów, (np. z pstrąga),
- sok z 1 cytryny
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pory oczyścić i pokroić w krążki. Pomidorki umyć, osuszyć i przekroić na pół. Koperek opłukać i posiekać. Warzywa delikatnie wymieszać,
Ocet wymieszać z solą, pieprzem i 5 łyżkami oleju. Sosem polać sałatkę, Tłuszcz do głębokiego smażenia rozgrzać. Mąkę wymieszać z piwem, jajkami i 1 łyżką oleju. Ciasto doprawić solą, pieprzem i curry. Filety opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, zanurzyć w cieście i smażyć w tłuszczu na złocisto ok. 7 min. Rybę osaczyć na kuchennym ręczniku, podawać z sałatką ziemniaczaną, sosem remoulade i cząstkami cytryny.