Smażona ryba z sałatką ziemniaczaną

2465
com_content.article
(Oddano 342 głosów z średnią 4.51 z 5)
Smażona ryba z sałatką ziemniaczaną4.51 out of 5 based on 342 voters.


Składniki:
  • 500 g ugotowanych ziemniaków.
  • 2-3 cienkie pory,
  • 150 g pomidorków koktajlowych,
  • 1 pęczek koperku,
  • 3 łyżki octu winnego,
  • pieprz, sól,
  • 6 łyżek oleju,
  • tłuszcz do głębokiego smażenia,
  • 150 g mąki.
  • 200 ml piwa,
  • 2 jajka,
  • 1/2 łyżeczki curry,
  • 8 rybnych filetów, (np. z pstrąga),
  • sok z 1 cytryny
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pory oczyścić i pokroić w krążki. Pomidorki umyć, osuszyć i przekroić na pół. Koperek opłukać i posiekać. Warzywa delikatnie wymieszać,
Ocet wymieszać z solą, pieprzem i 5 łyżkami oleju. Sosem polać sałatkę, Tłuszcz do głębokiego smażenia rozgrzać. Mąkę wymieszać z piwem, jajkami i 1 łyżką oleju. Ciasto doprawić solą, pieprzem i curry. Filety opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, zanurzyć w cieście i smażyć w tłuszczu na złocisto ok. 7 min. Rybę osaczyć na kuchennym ręczniku, podawać z sałatką ziemniaczaną, sosem remoulade i cząstkami cytryny.

Dodaj komentarz

Zabrania się dodawania linków


Kod antyspamowy
Odśwież

Przepisy na sałatki
Wspanaiłe przepisy na pizzę
Dania z Grilla
Przepisy na wieprzowinę
Przepisy na wspaniałe ciasta


Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi