Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ser Salers A.O.C.

Pochodzenie: Owernia
Rodzina serów: Sery półtwarde
Rodzaj mleka: mleko krowie
Smak: aromatyczny, lekko kwaskowaty, z posmakiem ziołowym
Zawartość  tłuszczu: 45%
Pora roku: cały rok, w zależności od dojrzewania; salers zrobiony w maju można jeść na jesieni
Opis:
Od 2000 lat w górach Owernii produkuje się sery salers i cantal, według tradycyjnych, praktycznie nie zmienionych metod. Salers jest farmerską wersją sera cantal, a przepisy AOC wymagają, aby był robiony z mleka krów rasy Salers pasących się latem na górskich pastwiskach. (Cantal robi się z mleka pozyskiwanego w innych porach roku). Dojrzewanie trwa co najmniej 3 miesiące, w temperaturze niższej lub równej 12°C. Ser niedogrzewany, ale dwukrotnie prasowany. Pomiędzy prasowaniami tome mieli się i dlatego zawiera ponad 57 g masy suchej na 100 g sera. Wysoka zawartość suchej masy w salers powoduje, że jest to ser o jędrnym miąższu. Na jeden salers, ważący ok 40 kg potrzeba 350-400 litrów mleka. Średnica 38-48 cm, wysokość 30-40 cm. Waga 35-49,5 kg.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *