Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ser Ossau Iraty-Brebis des Pyrénées A.O.C.

Pochodzenie: Akwitania
Rodzina serów: Sery półtwarde
Rodzaj mleka: mleko owcze
Smak: ostry smak w miarę dojrzewania staje się coraz bardziej wyrazisty
Zawartość  tłuszczu: minimum 50%
Pora roku: późną wiosną, jesienią, zima
Opis:
Ser ten będący symbolem Kraju Basków wytwarza się w Pirenejach. Sery typu fermier (farmerskie) wytwarzane są w szałasach górskich. Wyróżnia się trzy główne rodzaje: mały, średni, duży. Długi okres dojrzewania sprawia, że są twarde. Dojrzewanie trwa co najmniej 90 dni, a w przypadku małych serów 60 dni. W piwnicy musi panować temperatura poniżej 12°C. Przez około 3 tygodnie, sery te są codziennie ręcznie odwracane. Według certyfikatu AOC przyznanego w 1980 roku sery te mogą być produkowane z mleka owiec Manech oraz Basc-Béarnaiser. Przed podaniem należy ser przekroić, aby mógł "oddychać".

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *