Ser Ossau Iraty-Brebis des Pyrénées A.O.C.
Ser Ossau Iraty-Brebis des Pyrénées A.O.C.4.58 out of 5 based on 365 voters.

Rodzina serów: Sery półtwarde
Rodzaj mleka: mleko owcze
Smak: ostry smak w miarę dojrzewania staje się coraz bardziej wyrazisty
Zawartość tłuszczu: minimum 50%
Pora roku: późną wiosną, jesienią, zima
Opis:
Ser ten będący symbolem Kraju Basków wytwarza się w Pirenejach. Sery typu fermier (farmerskie) wytwarzane są w szałasach górskich. Wyróżnia się trzy główne rodzaje: mały, średni, duży. Długi okres dojrzewania sprawia, że są twarde. Dojrzewanie trwa co najmniej 90 dni, a w przypadku małych serów 60 dni. W piwnicy musi panować temperatura poniżej
- Szczegóły
- Kategoria: Sery
- Opublikowano: środa, 18, lipiec 2007 22:33
- Redakcja