Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ser Chaumes

Pochodzenie: Akwitania
Rodzina serów: Sery miękkie
Rodzaj mleka: mleko krowie
Smak: delikatny, kremowy o aromacie orzechowym
Zawartość  tłuszczu: 50%
Pora roku: cały rok
Opis:
Regionem produkcji tego sera jest Perigord w południowo-zachodniej Francji. Jest to ser współczesny, przemysłowy, maziowy. Jego przepis jest oparty na recepturze tradycyjnych serów trapistów. Miękka skórka odznacza się głębokim, mandarynkowym kolorem. Miąższ jest delikatny, miękki o konsystencji gumy. Ser z wyglądu wydaje się bardzo lejący, ale w rzeczywistości jest dość zwarty, treściwy i kremowy. Zapach początkowo prawie niewyczuwalny. Średnica 20-23 cm, wysokość 4 cm. Waga 2 kg.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *