Ser Bleu de Causses A.O.C.
Ser Bleu de Causses A.O.C.4.57 out of 5 based on 174 voters.
Pochodzenie: Midi Pyrénées
Rodzina serów: Sery pleśniowe
Rodzaj mleka: mleko krowie
Smak: świeży, wyrazisty i słonawy smak o wyczuwalnym orzechowym posmaku
Zawartość tłuszczu: 45%
Pora roku: cały rok
Opis:
Dojrzewanie sera trwa co najmniej 70 dni ( 3-6 miesięcy ) i odbywa się w naturalnych wapiennych jaskiniach. Miąższ letniego sera jest wilgotny, koloru kości słoniowej, a zimowego - biały i mocno aromatyczny. Ser ma kleistą skórkę, którą pokrywa pleśń koloru pomarańczowoczerwonego i szarego. Ser ma kształt płaskiego walca. Średnica -
- Szczegóły
- Kategoria: Sery
- Opublikowano: piątek, 20, lipiec 2007 13:03
- Redakcja