Składniki:
- 50 dkg grzybów leśnych
- 20 dkg orzechów włoskich
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- ½ szklani bulionu drobiowego
- olej
- koper, natka pietruszki i kolendry
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Grzyby oczyścić pokroić w grube plastry. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Jądra orzechów włoskich obrać z pokrywającej je błony, drobno posiekać nożem. W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, zeszklić, dodać grzyby i dusić razem przez 10 minut mieszając, podlać bulionem, doprowadzić do wrzenia, obniżyć temperaturę i powoli dusić 30 minut. Do tak przygotowanych grzybów dodać orzechy, posiekaną zieleninę i przyprawy, dusić jeszcze 10 minut. Podawać na gorąco.