Pochodzenie: Midi Pyrénées
Rodzina serów: Sery kozie
Rodzaj mleka: mleko kozie
Smak: delikatny posmak kojarzy się z cukrem i orzechami laskowymi
Zawartość tłuszczu: 45%
Pora roku: od wiosny do jesieni
Opis:
Ser zwany także cabecou, to młody ser farmerski. Stosowane metody produkcji tego sera są bardzo surowo przestrzegane. Do produkcji sera można stosować mleko kóz alpejskich lub rasy saaneńskiej. Ilość kóz na hektar gospodarstwa nie może przekraczać 10 sztuk. Pożywienie kóz musi się składać w 80% z pokarmu najwyższej jakości. Dojrzewanie tego sera trwa co najmniej dziesięć dni, a może trwać do 4 tygodni. Ser ma cienką skórkę i delikatny, kremowy miąższ o o subtelnym zapachu mleka i pleśni. Ser rocamadour w XV wieku był synonimem waluty używanym jako środek płatności przy uiszczaniu pańszczyzny, dzierżawy czy podatków.
Nowa odsłona popularnego portalu z przepisami kulinarnymi