Pochodzenie: Midi Pyrénées
Rodzina serów: Sery pleśniowe
Rodzaj mleka: mleko owcze
Smak: wyraźny, mocno słony smak, w czasie jedzenia rozpływa się w ustach, pozostawiając specyficzny smak pleśni i soli
Zawartość tłuszczu: 52%
Pora roku: cały rok
Opis:
Nazywany we Francji królem serów. Ser podobny do dzisiejszego roquefort istniał już w czasach Imperium Rzymskiego i był opisywany w pismach Pliniusza w 79 roku n.e. W 1411 roku Karol VI udzielił wyłączności mieszkańcom wioski Roquefort na produkcję tego sera w miejscowych jaskiniach. Także dzisiaj roquefort może dojrzewać tylko w jaskiniach góry Combalou. W roku 1925 ser ten jako pierwszy we Francji otrzymał status AOC. Roquefort, obok serów stilton i gorgonzola, jest jednym z trzech najlepszych serów pleśniowych na świecie. Ser ma wilgotny, miękki miąższ w kolorach kości słoniowej i niebieskim. Ser kruszy się pod naciskiem palca.
Nowa odsłona popularnego portalu z przepisami kulinarnymi