Ryba maślana smażona w głębokim tłuszczu.

1107
com_content.article
(Oddano 311 głosów z średnią 4.66 z 5)
Ryba maślana smażona w głębokim tłuszczu.4.66 out of 5 based on 311 voters.


Skład:

  • 8-10 średniej wielkości ryb maślanych
  • wytopiony tłuszcz z boczku, smalec albo oliwa do smażenia (do wyboru)
  • 1/4 szklanki mączki kukurydzianej i 1/2 szklanki mąki
  • sól i świeżo mielony pieprz

Ryba Smazona

Sposób wykonanania:
Ryby sprawić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Do grubościennego rondla wlać wybrany tłuszcz na wysokość 5 cm i rozgrzać do temp. 190 C. W międzyczasie wymieszać razem mąkę, mączkę kukurydziana, sól i pieprz, panierować ryby obustronnie w mieszance, smażyć w tłuszczu 5-8 min. przewracając kilka razy, aby usmażyć na kolor złoto-brązowy obustronnie.
Wyłożyć na papierowy ręcznik który wchłonie nadmiar tłuszczu. Podawać gorące. Świetna na śniadanie z ziarnami kukurydzy (mogą być z puszki) podawanymi na gorąco i drożdżowymi bułeczkami albo na obiad z duszona świeżą kapusta albo liśćmi kalarepy (obgotować w małej ilości wody) i z kukurydzianym plackiem.

autor Jessica Harris, tłum. Anerite

Dodaj komentarz

Zabrania się dodawania linków


Kod antyspamowy
Odśwież

Przepisy na sałatki
Wspanaiłe przepisy na pizzę
Dania z Grilla
Przepisy na wieprzowinę
Przepisy na wspaniałe ciasta


Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi