Skład:
- ok.3/4 kg wieprzowiny (szynka)
- 2 łyżki soli morskiej
- 1/2kg solonej ryby maślanej lub łososia*
- 1/2kg liści luau*
- 12 liści ti*
Sposób przyrządzenia:
Mięso wieprzowe pokroić w sporą kostkę. Soloną rybę wymoczyć w wodzie przez około 3 godziny, odcedzić i starannie osuszyć. Umyć i osuszyć liście luau* albo szpinaku odcinając łodygi. Mięso posypać solą i wymieszać, podzielić na 6 części. Rybę też pokroić na kawałki i podzielić na 6 części. Umieścić 6-8 liści luau, albo 1/6 szpinaku na liściach ti*, na to 1/6 ryby i mięsa obwijać liśćmi na krzyż tak, aby powstał pakuneczek, związać nitką. Zrobić 6 porcji. Gotować na parze 3-4 godziny, dolewając wody w razie potrzeby.
*można samemu przygotować soloną rybę: wziąć 2 łyżki morskiej soli na 1/2kg filetów ryby, osolić dokładnie i odstawić na godzinę, potem nie trzeba moczyć, tylko lekko przepłukać.
*liście luau – można zastąpić szpinakiem
*liście ti – można zastąpić liśćmi banana albo obranymi liśćmi z kolb kukurydzy
autor – Corinne Domingo, tłum. Anerite