• 3 udka kurczaka lub piersi (może też być inne mięso)
  • 2 szkl. ryżu
  • 6 duzych marchewek
  • sól, vegetka
  • 1 duża cebula
  • tłuszcz do smażenia
  • bulion z kostki (ok.3 szklanki)

Wykonanie:
Mięso podsmażyć na tłuszczu razem z cebulą doprawiając do smaku vegetką. Marchewkę oczyścić i zetrzeĆ na jarzyniarce o grubych oczkach. Ryż wypłukać. Usmażone udka oddzielić od kości i pokroiĆ na niewielkie kawałki. Przełozyć do garnka wraz z tłuszczem powstałym podczas smażenia mięsa. Na mięso układamy warstwę z utartej marchewki. Tę z kolei zasypujemy ryżem. Całość zalewamy gorącym bulionem z kostki. Następnie garnek przykrywamy. Stawiamy go na maleńkim ogniu i gotujemy, a własciwie parujemy do momentu aż ryż będzie miękki. Po ugotowaniu nakładamy w ten sam sposób, co sałatkę warstwową. Najlepiej smakuje następnego dnia po przygotowaniu. Wtedy należy danie odsmazyć na patelni.
Przepis nadesłała na II Edycję konkursu Renata Dusza

Dodaj komentarz

Zabrania się dodawania linków


Kod antyspamowy
Odśwież

Pychotka.pl Przepisy Kulinarne
Fan Page na Facebook
Fan Page na Google+
Twitter


Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi