Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pstrąg spełnione marzenie

Cykl – przepisy mistrzów.

Składniki:

  • Pstrąg – 1 szt.
  • Marchew – 1 szt.
  • Pietruszka – 1 szt.
  • Seler naciowy – 1 szt.
  • Ocet winny – 1/4 litra
  • Szalotki – 2 szt.
  • Por – 1 szt.
  • Żelatyna listki – 6 szt.
  • Liść laurowy – 1 szt.
  • Sok z 1 cytryny
  • Barwnik spożywczy niebieski – 1 szt.

Sposób przyrządzenia:
Sprawionego pstrąga skrapiamy sokiem z cytryny. Marchew oskrobać, szalotki obrać, korzenie pietruszki, selera i pora oczyścić. Warzywa umyć, pokroić i gotować w wodzie z dodatkiem soli, pieprzu i liścia laurowego około 20 min. Do garnka wkładamy rybę i trzymamy w lekko wrzącym wywarze ok. 15 min. Rybę wyciągamy i pozostawiamy do stygnięcia. Żelatynę namoczyć w wodzie. Sklarować i odmierzyć 1/4 l wywaru i wymieszać z octem i barwnikiem. Żelatynę odsączyć i wymieszać z gorącym wywarem. Rybę ustawiamy centralnie na talerzu, zalewamy ją oraz elementy dekoracyjne auszpikiem.

Autor: Jacek Kudelski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *