Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Przegrzebki w ziołowym sosie

Składniki:

  • 1 szalotka
  • kilka listków estragonu
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 gałązka fenkułu
  • 100 ml białego wina
  • kilka ziaren pieprzu
  • 1 porcja szafranu
  • 16 przegrzebków
  • 125 ml śmietany
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Szalotkę i zioła posiekać po czym zalać je 250 ml wody oraz winem.
    Trzymać na ogniu około 10 minut.
    Po tym czasie włożyć małże i odstawić w ciepłe miejsce.
    Następnie wywar przecedzić i gotować aby trochę płynu wyparowała, wówczas dodać śmietanę i gotować jeszcze kilka minut.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *