Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Potrawka z kurczaka

Składniki:


• 1 kurczak – 1,3 kg
• 20 dag włoszczyzny – marchew, pietruszka, seler
• 1 cebula
• 3 łyżki masła
• 2 łyżki mąki pszennej
• 2 żółtka
• sok z 1/2 cytryny
• 2 gałązki natki pietruszki
• 4 łyżki kaparów
• 1 łyżka koperku
• 1 liść laurowy
• 5 ziaren pieprzu
• szczypta szafranu lub kurkumy
• 1 łyżeczka cukru
• sól

Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, osuszyć, przekroić na pół i włożyć do wrzącej posolonej wody.
Cebulę obrać, pokroić na kawałki, zrumienić na 1 łyżce masła i wraz z natką, liściem laurowym oraz pieprzem dodać do kurczaka. Gotować 20 minut na bardzo małym ogniu, pod przykryciem. Włoszczyznę obrać, opłukać, włożyć do garnka z kurczakiem i gotować 15 minut. Miękkiego kurczaka wyjąć, podzielić na części i usunąć kości.
Rosół przecedzić, odparować do objętości 1,5 szklanki i ostudzić. Pozostałe masło roztopić, dodać mąkę, wymieszać, rozprowadzić zimnym rosołem i zagotować.
Żółtka lekko roztrzepać, wlać do nich 4 łyżki gorącego sosu, wymieszać i połączyć z resztą sosu.
Dodać kapary, koperek, szafran, przyprawić sokiem z cytryny i cukrem.
Do sosu włożyć kawałki kurczaka i podgrzać (nie gotować, żeby żółtka się nie ściekły).
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i surówką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *