Składniki:
• 10 dag boczku
• 2 cebule
• 4 ząbku czosnku
• 60 dag pomidorów z puszki
• 2 łyżki oregano
• 10 dag ogórków konserwowych
• 4 anchois
• koncentrat pomidorowy
• 4 pepperoni
• 20 ml bulionu
• cukier
• sok z cytryny
• 1/2 pęczka bazylii
• 4 łyżki oliwy
• 4 udka z kurczaka
• papryka
• 2 jaja
• bułka tarta
• żółty ser
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Boczek pokroić w kostkę i wytopić. Cebule i czosnek obrać i posiekać, zeszklić na boczku.
Dodać pokrojone pomidory i krótko dusić. Dodać oregano, ogórki pokrojone w drobną kostkę, posiekane filety anchois, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, pepperoni i bulion. Doprawić solą, cukrem i 1 łyżką soku z cytryny.
Sos gotować około 10 minut na wolnym ogniu, dodać pokrojoną bazylię i oliwę, wymieszać.
Odstawić w ciepłe miejsce. Udka doprawić, obtoczyć w rozkłóconych jajach, bułce tartej i 60 g startego sera.
Smażyć na tłuszczu 15 minut, przykryć i dusić 20 minut.
Udka podawać z sosem i np. spaghetti, udekorować plastrami cytryny i oregano.