Składniki:
• 50 dag zmielonego mięsa z indyka
• kostka bulionu drobiowego
• 2 kromki bułki
• jajko
• łyżka koperku
• łyżeczka estragonu
• 2 ząbki czosnku
• 80 g masła
• 2 łyżki oleju
• 3 łyżki mąki sól, pieprz
sos morelowy
• 50 g suszonych moreli
• zielona papryka
• czerwona cebula
• 2 pomarańcze
• łyżka wódki
• łyżeczka miodu
• szczypta chili
• 2 goździki
Sposób przyrządzenia:
Rozgrzej w rondelku filiżankę wody, wsyp pokruszoną kostkę rosołową, zmiażdżony czosnek, koperek i estragon. Dodaj połowę masła i gotuj przez dwie minuty. Wymieszaj z pokrojoną w kostkę bułką.
Odstaw niech wystygnie. W tym czasie zalej morele 6 łyżkami gorącej wody i wódką.
Oczyść paprykę, potnij w szerokie paski. Cebulę pokrój w piórka.
Wyciśnij sok z jednej pomarańczy. Przełóż do miski mięso, dodaj bulion z bułką i przyprawami, wbij jajko i wszystko starannie wymieszaj.
Przypraw pieprzem i, jeśli trzeba, solą (pamiętaj, że kostki bulionowe bywają bardzo słone).
Teraz uformuj zwilżonymi dłońmi okrągłe buletki – powinny być trochę większe od włoskiego orzecha – i obtocz je w mące. Rozgrzej na dużej patelni olej i masło.
Smaż kotleciki na niedużym ogniu, aż nabiorą złotobrązowego koloru.
Usmażone przełóż na talerz, a na patelnię wsyp pokrojoną cebulę, paprykę i morele.
Smaż przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Pod koniec wlej wodę, w której moczyły się morele i sok z pomarańczy.
Przypraw miodem, chilli, goździkami, solą i pieprzem.
Zagotuj, włóż buletki, podgrzej i podaj z pomarańczą pokrojoną w plasterki.