Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Potrawka z kaczki (kurczaka) z kluskami z wątróbki

Skład:

  • 1 kaczka
  • 100 g wątróbki z drobiu
  • 1 porcja włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • sok z 1 cytryny
  • 60 g mąki
  • 30 g masła
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:
Oczyszczoną tuszkę opłukać, osuszyć, nasolić, odłożyć na 1 godzinę, a następnie ugotować z oczyszczoną włoszczyzną cebulą oraz przyprawami i 700 ml wrzątku. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je z wywaru, oddzielić kości, a mięso pokroić na kawałki. Wywar przecedzić i ostudzić. Przesmażyć łyżkę masła z łyżką mąki, rozprowadzić ją 500 ml wywaru, doprawić solą i sokiem z cytryny, gotować 20 minut, dodać mięso i raz zagotować. Oddzielić żółtka od białek. Utrzeć 30 g masła, dodać żółtka, oczyszczoną z błon i posiekaną wątróbkę, sól i pieprz. Ubić pianę z białek, delikatnie wymieszać z masą z wątróbki i 60 g mąki. Metalową łyżką kłaść małe kuleczki na osolony wrzątek. Zamieszać, gotować 1-2 minuty od wypłynięcia. Osączyć i dodać do mięsa z sosem. Podawać z kaszą krakowską.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *