Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pomidory nadziewane grzybami

Składniki:

  • 6 pomidorów
  • 4 szalotki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ kg pieczarek
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ szkl. białego wina
  • ¼ szkl. posiekanej natki pietruszki
  • pieprz
  • 3 łyżki tartej bułki

    Sposób wykonania:

    1. Szalotki posiekać po czym przesmażyć je na 1 łyżce oliwy, wówczas dodać posiekane pieczarki i sól do smaku.
      Całość wymieszać i trzymać na dużym ogniu do momentu, aż wyparuje cały sok puszczony przez pieczarki.
      Następnie dodać białe wino i ponownie gotować do odparowania płynu, wówczas dodać posiekaną pietruszkę i zdjąć z ognia.
      Doprawić do smaku pieprzem.
      Pomidory przekroić na pół w poprzek i wydrążyć z nich miąższ po czym napełnić je pieczarkowym farszem.
      Samą górę posypać jeszcze bułką tartą.
      Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i skropić oliwą.
      Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na 25 minut.

      Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Dominika Piega

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *